FRAMTIDENS PROTEIN

Vi blir fler och fler som drar ner på animaliska livsmedel till förmån för växtbaserade. Vi gör det både av hälsoskäl och av hänsyn till miljön. Det här är ett stort och viktigt skifte i vårt sätt att konsumera.

Och i takt med att vår kunskap om växtbaserad mat ökar, så ökar också viljan att hitta nya smarta proteinkällor. Sådana som lämnar ett litet koldioxidavtryck, går att ta fram utan miljöfarliga kemiska processer och som ger näringsrika och riktigt goda produkter – som ärtan.

Ärtan är på alla sätt överlägsen tidigare generationer av växtbaserade proteinkällor – som soja, nötter och spannmål. Den kräver mindre vatten och är rik på protein som går att utvinna utan kemiska lösningsmedel.

THE PROOF 

DEN MILJÖVÄNLIGA ÄRTAN
Jämfört med andra växtbaserade proteinkällor som mandlar och soja kräver ärtan förhållandevis lite vatten. Jämfört med soja så behövs också relativt lite odlingsyta för att producera ärtprotein. Och ärtan odlas utan kvävebaserade gödningsmedel.
RIK PÅ PROTEIN
Den protein- och fiberrika ärtan har varit en viktig basföda i århundranden. Den innehåller flera viktiga aminosyror som är bra för vårt immunsystem och för våra ben och muskler.
NATURLIG PROCESS
Proteinet i Sprouds produkter utvinns ur ärtor odlade i Europa, där också proteinet framställs. En process fri från kemiska lösningsmedel. Logistikkedjan är kort och lokal. Redan i dag tillverkas Sprouds produkter i Sverige, och vi planerar att i framtiden också använda ärtor odlade här.
THE ART OF NO
Förutom att vara “no milk, no gluten and no soy” är ärtan också fri från (eller har låga halter av) annat mindre bra innehåll. Den är inte genetiskt modifierad och innehåller varken kolesterol eller allergener. Och den har låga halter av socker och fett.